X
GO
Poster ECOPAD project Interreg FWVL
Annelien Tack
/ Categories: Publicaties

Poster ECOPAD project Interreg FWVL

Onderzoek naar geïntegreerde bestrijding (IPM): preventie, monitoring, bestrijding in aardbei, witloof, wortel en ajuin

Steeds vaker zijn de consument, de burger en het beleid vragende partij om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zeker voor fruit en groenten. Tegelijk vraagt de distributie een onberispelijke kwaliteit. Het combineren van deze twee eisen is niet evident. De onderzoeks- en ontwikkelingsinstellingen dienen een antwoord te bieden aan de technische behoeften van de telers. De agro-ecologische benadering van het project ECOPAD, het pad naar de agro-ecologie, bestaat uit vijf modules. De eerste twee modules omvatten het beheer van het project en de communicatieactiviteiten. In de andere modules worden de drie grote principes van geïntegreerde bestrijding (IPM) – preventie, monitoring, bestrijding - bestudeerd.

 

Preventieve maatregelen: ontwikkeling van nieuwe en innovatieve technieken rond intercropping, evaluatie van het nut van de introductie van plantensoorten in agrarische gebieden om de biodiversiteit te bevorderen, beheer van gewasresten, identificatie van de gevoeligheid van rassen voor ziekten.

Beslissingsondersteunende tools: ontwikkelen van detectietechnieken voor actuele plagen (bvb. preimineervlieg, Drosophila suzukii op aardbei, Phytophthora cryptogea in witloof) en het valideren van waarschuwingsmodellen (bvb. Alternaria in wortel, valse meeldauw in ui).

Bestrijdingstechnieken: identificeren en evalueren van fysische bestrijdingstechnieken, natuurlijke stoffen en biologische agentia (tegen Drosophila suzukii en preimineervlieg).

Drosophila suzukii

Foto: Drosophila suzukii

 

Projectpartners

   

 

Financiële steun

    

 

EFRO-FINANCIERING : 644 879,01 €       TOTALE KOST : 1 289 758,06 €
MET STEUN VAN HET EUROPEES FONDS VOOR REGIONALE ONTWIKKELING

Poster Interreg V ECOPAD NL

Next Article Affiche ECOPAD projet Interreg FWVL
Print
1806 Rate this article:
No rating

Documents to download

Please login or register to post comments.

Theme picker