Frans-Belgische samenwerking rond agro-ecologie en IPM
Drie principes van IPM: preventie, monitoring en actie
Met het Interreg-V-project Ecopad werken zeven Vlaamse, Waalse en Franse onderzoekspartners (waaronder de Vlaamse Proefcentra Inagro en PCG) samen rond onderzoek en ontwikkeling binnen het domein van de agro-ecologie en de geïntegreerde bestrijding (IPM) in de groenteteelt.
Het project ‘Ecopad: Het pad naar de agro-ecologie: platform voor grensoverschrijdende samenwerking voor groenteteelt verse markt en industrie’ brengt zeven complementaire partners samen. Het gaat om de Vlaamse proefcentra Inagro en PCG (het provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt van Oost-Vlaanderen), het Henegouwse landbouwcentrum Carah (Centre pour l’Agronomie et l’Agro-industrie de la Province de Hainaut) en de Noord-Franse landbouworganisaties Fredon, PLRN, CAR en Unilet uit de regio Hauts-de-France.
Drie principes van IPM
In het project worden onder meer de drie grote principes van IPM (preventie, monitoring en actie) bestudeerd om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren. Preventieve maatregelen zijn onder meer de ontwikkeling van nieuwe en innovatieve technieken rond intercropping (meerdere gewassen naast elkaar telen), het beheer van gewasresten, evaluatie van het nut van de introductie van plantensoorten in agrarische gebieden om de biodiversiteit te bevorderen en identificatie van de gevoeligheid van rassen voor ziekten. Beslissingsondersteunende instrumenten zijn het ontwikkelen van detectietechnieken voor actuele plagen (zoals de preimineervlieg, rupsen in kolen, Drosophila suzukii op aardbei, Phytophthora cryptogea in witloof) en het valideren van waarschuwingsmodellen (bijvoorbeeld voor alternaria
in wortel en valse meeldauw in ui).
Tot slot wordt de effectiviteit getest van fysische bestrijdingstechnieken, natuurlijke stoffen en biologische agentia (tegen Drosophila suzukii, rupsen in kolen en de preimineervlieg) onder laboratoriumomstandigheden zowel als in het veld. Het is de bedoeling om deze innovatieve oplossingen zo goed mogelijk te verspreiden onder de telers en het gebruik ervan aan te moedigen.
Infoverspreiding
Het onderzoek in dit project moet leiden tot nieuwe technieken. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het verspreiden van informatie naar de telers. Dat zal gebeuren via een grensoverschrijdend seminarie en proefveldbezoeken, publicaties en nieuwsbrieven, persconferenties en een bundel technische fiches, die op het einde van het project verspreid worden naar alle telers uit de grensoverschrijdende regio.
Verschenen in Boer & Tuinder op 03.08.2017, pg. 37